Rejmes bygger klimatsmart verkstad i Örebro med 850 solpaneler på taket

2019-05-07

Rejmes

När verkstan brann ner för två år sedan passade Rejmes i Örebro på att tänka klimatsmart. Därför byggs ett miljöhus – med 850 solpaneler på taket.

– Rejmes Solsidan, skojar Fredrik Melin, fastighets- och miljöansvarig, när han tar med NA, Nerikes Allehanda, upp på taket.

Peter Andersson, VD Rejmes Örebro

Den 6 maj 2017 brann Rejmes personbilsverkstad ner till grunden. Två år senare står en ny fastighet snart klar, betydligt mer modern än den förra verkstaden.

– Tanken är att vi ska vara så miljövänliga vi kan när vi har möjlighet. Det här är vårt bidrag till miljön, förklarar Peter Andersson, vd på Rejmes.

– Det blir ett riktigt miljöhus. Vår ägare är väldigt intresserad av miljöarbete. Det känns väldigt roligt och inspirerande, säger Fredrik Melin som ansvarar för fastigheter och miljö.

Det som sticker ut mest är satsningen på solenergi. På taket finns 850 solpaneler som alstrar energi. Anläggningen är på 250 kilowatt.

– Regeringen har dragit gränsen vid 255 kilowatt. Över det blir man klassad elproducent. Det är därför man brukar stanna under eftersom det blir en massa beskattningar, förklarar Melin.

Nya taket på Rejmes. 850 solpaneler på en vit lackad specialduk alstrar energi. Anläggningen är på 250 kilowatt.

NA fick en exklusiv förhandsvisning, även om det är lätt att bli ”snöblind” uppe på taket. Ljuset slår verkligen emot.

– Det är därför man knappt kan gå här utan solglasögon, säger Fredrik Melin.

– Ljuset beror på att vi lagt en specialduk som är lackad. Den reflekterar solen så att vi får ut ännu bättre effekt av solpanelerna. Dessutom håller vi värmen borta från lokalen.

Solenergisatsningen är dock inget som syns från marknivå.

– Det här kommer inte kunderna att kunna se eftersom vi har så höga taksarger. Många ställer upp panelerna på taket eftersom det är en profilering. Men vi kommer aldrig att få reklamen på det viset, konstaterar Melin.

Fredrik Melin visar upp brandsäkra rummet för spolarvätska, spillolja och spillglykol.

Solenergi är bara en av många moderna teknikaliteter i den nybyggda fastigheten. Bergvärme har installerats via 28 borrhål à 250 meter på tomten.

– Vi kommer att rena mycket av vårt eget vatten. Vi har byggt ett jätteavancerat reningsverk med biomassa som käkar olja och annat, berättar Melin.

– Vi var först i Örebro med biogas och nu blir vi första verkstad med att rena skurvatten. Dessutom tar vi bort transport av farliga avfall.

I den tidigare verkstaden, i huset som byggdes i skarven mellan 1950- och 60-talet, använde Rejmes en relativt gammal teknik som var energitung.

– Det här blir häftigt, tycker Fredrik Melin.

Är den dyra miljösatsningen en bra affär ekonomiskt?
– Ja, vi räknar hem en sån investering även om det tar minst tio år, säger Peter Andersson.

Text:
Henrik Brändh, NA
019-15 51 99
henrik.brandh@mittmedia.se

Bild:
Gabriel Rådström, NA
019-15 50 93
gabriel.radstrom@mittmedia.se

https://www.na.se/artikel/orebro-kommun/efter-branden-rejmes-bygger-klimatsmart-verkstad-med-850-solpaneler-pa-taket-kan-knappt-ga-har-utan-solglasogon