Köpa hybridbil?
Att köpa en bil är en stor investering och det kan vara svårt att välja rätt. Ska du välja en HEV, PHEV eller MHEV? Och vad står förkortningarna för? Vi hjälper dig att göra ett utbildat val av bil och alla tillhörigheter såsom garantier och försäkringar.
Hybridbilar till salu
Fördelar med hybridbil
Lägre miljöpåverkan
Lägre bränsleförbrukning
Mindre utsläpp av koldioxid
Förmånligare fordonsskatt
Lägre driftkostnad
Ökad körsträcka
Drivs på bensin och el
Tystgående körning
Fler hästkafter
Elhybrid vs laddhybrid?
En elhybrid och en laddhybrid är egentligen samma sak. Båda har en bensinmotor och en elmotor, men en laddhybrid har en större batterikapacitet och kan laddas via ett eluttag.
HEV, PHEV eller MHEV
HEV står för Hybrid Electric Vehicle, vilket är en bil som använder både bensin- och elmotor. PHEV står för Plug-in Hybrid Electric Vehicle och har en större batterikapacitet som kan laddas via ett eluttag. MHEV står för Mild Hybrid Electric Vehicle och har en mindre elmotor som hjälper till att driva bilen.
Sök rätt på en anläggning nära dig och kontakta en av våra säljare så hjälper vi dig vidare.
Vilken passar dig?
En hybridbil kan drivas helt på el eller i kombination med en förbränningsmotor. Vilken du väljer beror på dina körvanor, din ekonomi och hur du bor.
Laddas när du kör
Körning på el
Elmotor och förbränningsmotor
Laddas när du kör
Viss teknik på el
Elmotor och förbränningsmotor
Laddas med sladd
Laddas när du kör
Körning på el
Elmotor och förbränningsmotor
Leasa hybridbil
Om du inte vill köpa en hybridbil kan privatleasing vara ett alternativ. Att leasa en hybridbil ger flera fördelar, såsom lägre månadskostnader och möjlighet att byta bil ofta. Dessutom är det enklare att planera för bilkostnader när du har en fast månadskostnad.
Frågor och svar om hybridbilar
En hybridbil är en bil som använder både en bensin- och elmotor för att driva bilen.
En hybridbil använder en kombination av en bensin- och en elmotor. Båda motorerna kan driva bilen och energin från bromsning lagras i batteriet för att användas senare.
Laddhybrid kan laddas med sladd.
Laddhybrider kallas även plug-in-hybrider (PHEV). Elmotorn laddas dels under körning, dels via kabel vid laddstationer eller hemma. När batteriet är urladdat tar bilens förbränningsmotor över.
En laddhybrid fungerar i praktiken som en elhybrid, men har oftast ett högre inköpspris, eftersom det större och tyngre batteriet kräver mer resurser att tillverka. En del laddhybrider blir elhybrider när bilen är urladdad.
Passar laddhybrid dig?
Laddhybrid passar dig som har nära till laddstolpar i din vardag, men inte vill vara helt beroende av att kunna ladda. Du kör sällan längre sträckor eftersom du vill optimera eldriften.
En elhybrid (HEV) har en förbränningsmotor och ett batteri som laddas genom bromskraftsöverföring när du kör. Batteriet kan inte laddas vid laddstationer.
Elhybriden drivs av elmotorn tillsammans med förbränningsmotorn, liksom mildhybriden, men elhybriden har en starkare elmotor som tar över vid hastigheter under kortare sträckor upp till 130 km/h, såsom stadskörning.
Passar elhybrid dig?
Elhybrid passar dig som vill kunna köra mer på el och minska dina CO2– utsläpp, men inte kan eller vill vara beroende av laddstolpar.
En mildhybrid (MHEV) har en förbränningsmotor och ett batteri som laddas genom bromskraftsöverföring när du kör. Batteriet kan inte laddas vid laddstationer. Mildhybriden drivs primärt av förbränningsmotorn, medan batteriet hjälper till att strömförsörja vissa delar av tekniken, och på sätt minska utsläppstopparna.
Passar mildhybrid dig?
Mildhybrid passar dig som vill effektivisera bränsleförbrukningen lite grann, samtidigt som du fortsätter köra på bensin eller diesel. En mildhybridbil har i regel lägre inköpspris än andra elektrifierade bilar.
Den kan alltså vara ett sätt att göra en liten insats för miljön, om andra varianter är utanför din prisklass.
Kostnaden för att ladda en elbil varierar beroende på bilmodell och elavtal. Men räkna med cirka 10–15 kr per laddning för en laddhybrid.
Det går, men vi rekommenderar det inte. Bland annat måste du veta om uttaget har en fungerande jordfelsbrytare och en egen säkring. Vi rekommenderar att du använder en godkänd laddstation, och vi hjälper dig gärna hitta rätt laddbox för dina behov.
Din bils räckvidd bestäms främst av batteriets kapacitet, bilens förbrukning och yttre faktorer som väglag, väder och körstil.
Laddtiden varierar mellan olika modeller. Den beror bland annat på batteriets storlek och vilken laddeffekt batteriet kan ta emot. Tiden varierar även mellan olika laddstationer.
- Körstil och hastighet. Ju snabbare du kör med din elbil, desto mindre räckvidd får du. Därför passar elbilar bra vid stadskörning. Räckvidden är som längst när du kör i ca 30/40 km/h. Kör du oftast långa sträckor rekommenderar vi en plug-in-hybrid. Vilken körstil du har påverkar också hur långt du kommer. Allra längst kommer du med jämn körning.
- Däcktrycket. Kontrollera däcktrycket med jämna mellanrum. Med rätt däcktryck rullar bilen bättre och du får längre räckvidd.
- Värme och kyla. Kallare väder ger kortare räckvidd, dels på grund av att batteriet fungerar bäst om det är uppvärmt, dels då vinterväglag ökar motståndet och därmed energiförbrukningen. Parkera gärna bilen i garage om du har möjlighet.
- Klimatsystem i bilen. AC och kupévärmare är energikrävande. Om det dessutom är kallt kommer elen också att gå åt till att värma själva batterierna.
- Bilmodell. Batteriets räckvidd skiftar mellan olika bilmodeller. Läs mer om våra laddbara bilar på respektive kampanjsida, eller kom in till närmaste anläggning så hjälper vi dig.