Kolla däcken före sportlovsresan

2023-02-10

Däck

Rejmes

Snart är det kanske dags för en efterlängtad sportlovsresa till fjällen. Med hjälp av några enkla tips blir bilresan säkrare.

Under resan kan väglaget variera mycket och ofta. Snöiga och isiga vägar kan överraska dig. Det ställer stora krav på din bils vinterdäck som ska ge säkert grepp i varierande förhållanden. Bra vinterdäck är viktigt och däckens skick bör kontrolleras i god tid före resan.

6 tips för en säkrare sportlovsresa  

  • Kolla däcken och bilen i övrigt före resan. Mönsterdjupet bör vara minst fyra millimeter. 
  • Öka lufttrycket med 0,2 bar från det normala trycket. 
  • Vinterdäck för nordiska förhållanden ger bäst vintergrepp. 
  • Var utvilad och reservera gott om tid för resan. 
  • Kör lugnt enligt hastighetsbegränsningar och håll avstånden. Anpassa hastigheten efter väglaget och trafiksituationen. 
  • Bra att ha med i bilen är isskrapa, snöborste, snöskyffel, extra varningstriangel, startkablar, bogserlina, reflexväst, ficklampa, varma kläder och fulladdad mobiltelefon. 

Kolla däckets slitage 

Sedan vinterdäcken monterades i höstas på bilen har de hunnit rulla ett antal mil. För att jämna ut däckslitaget, och på det sättet få däcken att hålla längre, är det klokt att skifta dem från fram till bak och tvärtom. Drivdäcken slits alltid mer och på en framhjulsdriven bil slits framdäcken mer än bakdäcken. Kom ihåg att efterdra hjulbultarna efter cirka 20 mils körning efter hjulskiftet. 

Så stort mönsterdjup måste du ha 

Vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst 3 eller 5 millimeter, beroende på vad det är för typ av däck och fordon. Mönsterdjupet på ett däck till en personbil eller en lätt lastbil ska vara minst 3 mm. Om ett fordon väger mer än 3,5 ton är 5 mm det mönsterdjup på däck som gäller. 

Mönsterdjupet kan mätas med hjälp av en femkrona. Avståndet mellan kanten på myntet och överdelen på siffran fem är 3 mm. Om du sticker ner myntet i däckmönstret och hela siffran fem syns är mönsterdjupet alltså mindre än 3 millimeter. Om du är tveksam, låt oss göra en bedömning innan du åker iväg! 

Ska du lasta in skidutrustning i bilen?  

Kom ihåg att inte överskrida den högsta tillåtna maxlasten på taket. När bilen är tungt lastad behöver däcken mer luft. Även lufttrycket ändras beroende på utetemperaturen – det minskar med cirka 0,1 bar för varje temperaturminskning på tio grader. Ett bra tips är att öka lufttrycket med 0,2 bar från det normala trycket.  

Rätt lufttryck förbättrar köregenskaperna, minskar däckens rullmotstånd och därmed bränsleförbrukningen samt minskar däckslitaget och risken för däckskador. 

Regler vinterdäck

Det är viktigt att känna till att från 1 dec till 31 mars måste vi i Sverige köra med vinterdäck på våra bilar när det är eller befaras bli vinterväglag.

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 okt till 15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.