Det som verkligen skiljer dubbdäck från friktionsdäck är hur de är byggda. Dubbdäcken har små spikar i själva däckets slityta, vilket ger extra bra grepp på isiga vägar. De här spikarna gör att däcken får bättre grepp på is, men de kan vara mindre effektiva när det är torrt eller blött på vägen.
Å andra sidan har friktionsdäcken en speciell sorts gummi och ett mönster som är gjort för att ge bästa möjliga grepp på snö och is. De här däcken är bra på både snöiga och torra vägar, men de kanske inte är lika bra som dubbdäck när det gäller isiga ytor.
När ska jag välja friktionsdäck istället för dubbdäck?
Valet mellan att använda dubbdäck eller däck utan dubb beror på vad du tycker om, var i landet du bor, hur du kör och vilka slags vägförhållanden du oftast möter. Om du kör mest på vanliga vägar och inte så ofta hamnar på isiga vägar kan friktionsdäck vara ett bra val, särskilt i mellersta och södra Sverige där det oftast är torrt eller slaskigt på vintern. En annan bra sak med friktionsdäck är att de inte låter så mycket, rullar lättare och kan sättas på redan under hösten.
Men om du ofta kör på isiga vägar och vill ha extra bra grepp och säkerhet, särskilt längre upp i Sverige, kan det vara säkrare att välja dubbdäck. Om du inte är så van vid att köra bil kan det också vara bra att välja dubbdäck eftersom de ger en tryggare körupplevelse när väglaget är knepigt. Dessutom är det en bra idé att välja dubbdäck om du har en äldre bil som inte har antisladdsystem.
Vilka regler gäller för vinterdäck?
När det blir vinter finns det några lagar och regler att hålla koll på för att hålla bilresan säker. Från den 1 december till 31 mars måste du använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det betyder att om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen, måste vinterdäcken vara på enligt Transportstyrelsen.
Dubbdäck är tillåtna från den 1 oktober till den 15 april. Men om det fortfarande är eller väntas bli vinterväglag, kan du använda dubbdäck även efter den 15 april och innan den 1 oktober.
Så, när du ser vintervädret knacka på dörren, kom ihåg att byta dina däck och se till att du följer dessa enkla regler för en tryggare resa! Behöver du köpa nya däck hjälper våra däckspecialister i Norrköping, Linköping och Örebro dig.
Vilken typ av vinterdäck passar bäst?
Dubbdäck har små metallpiggar (dubbar) som sticker ut från däckets yta. Dubbarna hjälper till att ge extra grepp på isiga och hala vägar.
Effektiva på isiga ytor
Bullriga och sliter på vägarna
Inte tillåtna överallt
Friktionsdäck är vinterdäck som saknar dubbar. Istället används en speciell gummiblandning och mönster för att ökat grepp på snöiga och isiga vägar.
Mindre buller än dubbdäck
Tillåtna på alla vägar
Används inte på sommaren
Allvädersdäck, även kallade ”året runtdäck” är gjorda för att fungera oavsett väder och årstid. De är en kompromiss mellan sommardäck och vinterdäck.
Acceptabelt grepp året runt
Bra om du sällan kör när det är halt
Slipper byta däck mellan säsongerna