Miljöarbete på riktigt

2020-06-24

Miljö

Rejmes har genom åren genomfört, såväl stora som små, klimatsmarta åtgärder och väljer nu att tillsammans med Renall ta nästa kliv.
– Nu sätter vi hållbarhet på kartan på riktigt, säger Jan-Inge Andersson, kvalitet och inköpschef på Rejmes i Norrköping.

På bilden från vänster: Stefan Sandberg, Anne-Marie Holmberg, Eva Lindvall, Ronny Fyhr och Jan-Inge Andersson.

Montering av solcellspaneler, installation av LED-belysning i bilhallarna och införanden av Svanenmärkta biltvättanläggningar är några av Rejmes miljöinsatser under de senaste åren. Nu fördjupar de sitt miljöarbete genom ett treårigt funktionsavtal för miljö- och servicetjänster med Renall.

– Vi har haft en tydlig grundtes och målbild under lång tid och kände att det var dags för nästa steg. Nu sätter vi hållbarhet på kartan på riktigt, säger Jan-Inge Andersson, kvalitets och inköpschef på Tage Rejmes Bil AB.

Renall AB är ett miljöserviceföretag med huvudkontor i Norrköping. De erbjuder helhetslösningar inom avfall, industri- och maskintjänster. Avtalet med Rejmes innebär att Eva Lindvall, säljare och avfallsrådgivare på Renall, har inventerat samtliga anläggningar med utgångspunkt att skapa optimala miljöriktiga lösningar anpassade utifrån verksamheten.

– Rejmes är lite av en drömkund för oss, så vi var väldigt glada över att få vara med i den här upphandlingen och speciellt att vi fick vara med ända in i mål. Rejmes har varit en samarbetspartner till Renall under lång tid, och för mig personligen sedan 1981 när jag köpte min första sopbil, säger Ronny Fyhr, vd och delägare i Renall, och fortsätter:

– Rejmes är lokalägt bolag, där personal trivs och stannar länge, som delar mycket av det som finns i vår värdegrund. Glädjen över avtalet är ömsesidig från båda parter.

– Från vår sida ser vi att Renall är lite som Rejmes – ett lokalt och starkt förankrat företag. När två lokalt starka företag jobbar tillsammans så blir det bra för hela regionen och det sänder bra signaler till marknaden när vi kan hjälpa varandra till utveckling, säger Stefan Sandberg, vd för Tage Rejmes Lastvagnar AB.

Framförallt innefattar avtalet mål för hantering och transporter av avfall- och återvinningsmaterial samt hantering och tömning av oljeavskiljare och spilloljor. Vidare kommer utbildningar, anpassade utifrån de avfallsfraktioner som finns på respektive anläggning, av personalen att hållas.

– Vi slänger avfall oavsett om vi är hemma eller på jobbet så vi märker att våra utbildningar verkligen skapar intresse och engagemang, säger Anne-Marie Holmberg, marknads- och försäljningschef på Renall.

Vad skulle ni säga är utmaningen i ett miljöarbete i en verksamhet som Rejmes?

– Rejmes är en krävande kund, vilket vi ser som en rolig utmaning! Inom branschen är det nog få som har så många olika typer av avfall som Rejmeskoncernen. Alla våra typer av specialfordon inom avfallsområdet kommer att användas, så även våra slamsugnings- och spolfordon samt våra miljökonsulter med specialistkunskaper, säger Ronny Fyhr.

Upplever ni på Renall att miljömedvetenheten hos gemene man ökar, även när vi är på jobbet?

– Så är det. Under en omorganisation 2012 anställde vi en miljöchef och nu tycker jag verkligen att vi börjar få utdelning av det. Till en början var det bara kommuner och stora företag som var intresserade av våra konsulttjänster, men nu är det många olika typer av företag och verksamheter som anlitar Renalls miljökonsulter för sitt miljöarbete. Vi vill attrahera bra medarbetare och unga människor vill jobba i företag som har tydliga värderingar och ett aktivt hållbarhetsarbete, avslutar Ronny Fyhr.

Texten är producerad av Emelie Looyenga, Fluid.